Login

Ivan Ho

ivanLeren doe je samen en van elkaar
Ivan Ho: “Beter goed gejat dan slecht bedacht” 

Wat wil je later worden? Ivan Ho kon er geen antwoord op geven. Dus ging hij na de havo werken om erachter te komen wat hij in elk geval niet wilde. Diverse baantjes hielpen hem zijn lijstje af te vinken. Totdat zijn vader hem wees op een vacature van medewerker Documentaire informatievoorziening bij de gemeente Etten-Leur. Een functie waarmee zijn vader lang geleden zelf zijn carrière was begonnen. Ivan kreeg een tijdelijk contract, op voorwaarde dat hij het leer-werktraject SOD-I ging volgen. “Daar zat ik, als 18-jarige, in een klas met allemaal 30-plussers.”

Wat vond je van de opleiding?
“De studie ging me redelijk makkelijk af. Sommige vakken had ik op de havo al gehad. Een opleiding moet voor mij meteen praktisch toepasbaar zijn, daar was ik op de havo al achter gekomen. Als ik tachtig procent van wat ik leer nooit ga gebruiken, vind ik het verspilde moeite. Bij SOD-I ligt de verhouding gelukkig precies andersom. De stof geeft de theoretische onderbouwing van waar ik dagelijks mee bezig ben: het registreren, archiveren en ontsluiten van informatie. Hoe doe je dat en op basis waarvan. Welke wet- en regelgeving speelt daarbij een rol. Maar ook hoe communiceer je met gebruikers.”

Doe je dit werk nog steeds?
“Nee. Toen de gemeente een document management systeem aanschafte ben ik me meer gaan bemoeien met de implementatie ervan. Waarschijnlijk omdat ik nog zo jong ben, ging me dat vrij makkelijk af. Het systeem wees zich vanzelf. Zo ben ik meer in de richting van applicatiebeheer gegaan. Tegenwoordig werk ik bij de gemeente Halderberge. Een kwart van mijn tijd zou ik besteden aan applicatiebeheer, was de afspraak. Maar in korte tijd werd dat honderd procent. Nu moet ik vooraf de inrichting van de informatiestromen bedenken, in plaats van achteraf uitvoeren. Dat houdt voor mij de spanning erin.”

Heb je tips voor mensen die met SOD-I beginnen?
“Haal er de informatie uit die voor jou praktisch is. En zoek met je medestudenten naar oplossingen voor jouw situatie. Dus deel en leer van elkaar. Veel gemeenten willen zelf het wiel uitvinden, maar dat is gewoon niet handig. Ik zeg maar zo: beter goed gejat dan slecht bedacht! Haha."

 

 

 

Volg ons op

Informatie aanvragen

Vraag hier informatie op maat aan of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Informatie aanvragen